Cabaran 100 Artikel

Sebarang permintaan untuk tutorial, email kepada ch3p0t@gmail.com

Reset Printer Canon Pixma MP258

Tentang Artikel Ini
Dikarang oleh ch3p0t pada 11:50:00 PG |

Adakah anda pengguna printer Canon Pixma MP258 yang mengunakan CISS Tank (Continous Ink Supply System)? Jika Ya, maka semestinya anda akan mengalami masalah "Ink Counter" atau pun printer anda akan memaparkan status error pada panel paparan. Masalah Ink Counter berlaku di sebabkan printer tidak dapat mengenalpasti isipadu dakwat yang terdapat dalam cartridge. 

Untuk mengatasi masalah ini, anda perlu reset status printer anda dengan mengikuti langkah-langkah di bawah:

Cara 1: Menggunakan SERVICE MODE
  • Jika printer anda terpasang (ON), sila matikan dahulu.
  • Tekan tombol Stop/Reset, jangan dilepaskan.
  • Tekan tombol ON dan tunggu sehingga lampu hijau menyala, jangan dilepaskan.
  • Lepaskan tombol Stop/Reset, kemudian tekan tombol Stop/Reset sebanyak dua (2) kali.
  • Lepaskan tombol ON.
  • Tunggu sehingga skrin paparan pada printer memaparkan angka 0.
  • Tekan lagi Tombol Stop/Reset sebanyak empat (4) kali.
  • Tekan tombol ON, printer akan memutarkan pemutar kertas beberapa saat dan printer akan mati secara automatik.
  • Buka kembali printer anda dengan menekan tombol ON.
  • Tahniah, anda telah berjaya reset status printer anda. Jika masih terdapat masalah "Ink Counter" sila ulangi langkah-langkah di atas.

Cara 2: Menggunakan Resetter (UPDATE)
  • Muat turun Resetter.
  • Sediakan kertas di printer sebanyak 2 helai (diperlukan semasa proses dijalankan).
  • Jika printer anda terpasang (ON), sila matikan dahulu.
  • Tekan tombol Stop/Reset, jangan dilepaskan.
  • Tekan tombol ON dan tunggu sehingga lampu hijau menyala, jangan dilepaskan.
  • Lepaskan tombol Stop/Reset, kemudian tekan tombol Stop/Reset sebanyak dua (2) kali.
  • Lepaskan tombol ON.
  • Tunggu sehingga skrin paparan pada printer memaparkan angka 0.
  •  Apabila skrin paparan pada printer menunjukkan paparan 0, maksudnya anda kini berada di dalam SERVICE MODE.
  • Run program ServiceTool.exe  as administrator jika anda menggunakan sistem operasi Windows Vista atau Windos Seven.


  • Klik "MAIN" dan printer akan mencetak satu halaman dengan tulisan "D=000.0".
  • Klik "EEPROM Clear".
  • Seterusnya klik "EEPROM" dan printer akan mencetak satu lagi halaman. Salah satu baris hasil cetakan ialah "TPAGE(TTL=00000 COPY=00000)".
  • Matikan printer dengan menekan tombol POWER.
  • Hidupkan semula printer.
  • Tahniah, anda telah berjaya reset status printer anda.

Apa kata anda:

23 komen untuk “Reset Printer Canon Pixma MP258”
Tanpa Nama berkata...
on  

like this...almost happen to the users..all iz well..tq pro..plzz post tutorial make systm wth jsp..any exmple systm that u can...

ch3p0t berkata...
on  

you are welcome. btw, regarding your request about making a system is a very time-consuming and long tutorial which is i prefer it is better if you request just to make a few of module(part of system). thank you.

berkata...
on  

Thanks a lot! Really useful to me. Last time I got this error, it cost me RM45 when I send it to a computer shop. **masa tu x tau pun pasal absorber full ni.. tp rasa sgt suspicious bila technition kedai tu kata harganya RM45 cuma untuk reset counter**

lizawati Herman berkata...
on  

mcm mana nak reset printer MP258 bila kat paparan tu ada hhuruf P 7

lizawati Herman berkata...
on  

nak reset printer mp258...cz d paparan tu ada huruf P 7??

Tanpa Nama berkata...
on  

Terima kasih atas informasi menarik

Tanpa Nama berkata...
on  

xbole la..saya try cara ke-2..bile tekan main kluar 'error!(error code=006)'..nape ek??

ch3p0t berkata...
on  

kalo keluar error tu biasenya anda x masuk ke peringkat service mode. masuk dulu ke peringkat service mode untuk cara yang kedua dan pastikan anda klik kanan dan run program resetter sebagai administrator jika menggunakan win vista atau seven.

Saiful berkata...
on  

dah cuba cara 1, step 1-5, paparan tak keluar angka 0. apa sebabnya...

cero berkata...
on  

terbaik ar bro

Yasmi Yahaya berkata...
on  

tak boleh la bro... dia nyala lampu alarm.. :( , nak buat cam na ya?

Tanpa Nama berkata...
on  

nak minta tolong sangat ni ..... tak dapat langsung la nak hilang kan eror e05 ni ..... dah bermcm benda dah buat .... dah ikut step satu demi satu ... pelik betul la.... mcm mana nak buat ni ...... lau buat searching software je dia nak.... benda apa tu .... dah cuba dah tapi tak berhasil......... need help... dah dua dah printer i cuba buat ni tapi still tak dapat juga .........please help me ..... 0128358352.......

juhaidi berkata...
on  

please help me ok..... really need help.... the same thing happen to my canon mp287..... tak dapat nak reset pun.... boleh tak tolong la saya..... click main - error code 006 atau tau pun 'not responding" kenapa ya? pelik tapi benar.... pls help me...... need a printer to print my assignment yang berlonggok ni...... 0128358352

ch3p0t berkata...
on  

Yasmi dan Juhaidi: cara ni mmg boleh. mungkin salah buat kot. cuba ikot betol2x step2x tu semua.

jack berkata...
on  

salam, tima kasih kepada yg memberi maklumat, syukran jazilang

Tanpa Nama berkata...
on  

elok post video, senang nk ikut

Tanpa Nama berkata...
on  

saya ada masalah led color ink n blacink tuh asyik menyala...camne nak wat?

Tanpa Nama berkata...
on  

saya punya printer led asyik menyala..color ink,black ink..camne nak wat?

nizamriadzi berkata...
on  

lampu led color ink, black ink asyik klip klip je, bila print kertas putih je keluar....camne ha??? ade idea tak...mtk tlong email kat mynamenizam@gmail.com if ade jawapan ya...terima kasih

Tanpa Nama berkata...
on  

salam..
saya try reset guna langkah 1, jadi.. to still dia kuar msg black ink is running low..pdhal dlm tank byk lgi.. bila print plk jadi bgaris2 blur je print xcantik la.. camner ek? blh k reset byk kali printer nih?

Aku Dan Komputer berkata...
on  

Jadilah.. terima kasih ye :D

Tanpa Nama berkata...
on  

salam saya da mengikut semua cara..

cara pertama
pd step:Tunggu sehingga skrin paparan pada printer memaparkan angka 0.
printer saya tidak memaparkan langsung angka 0..

harap dpt membantu

mohd.nor berkata...
on  

tak berjaya la, lampu color ink & lampu black ink tetap blinking....